VISSZA <--

BÁCSA TÖRTÉNETI EMLÉKSZOBOR

Megjelent a Zöld Erő Egyesület könyve Bácsa történetéről, a templom előtt felállított emlékszoborhoz fűződően

Írta:

Dr. FERENCZI ZOLTÁN

Szerkesztő: Borbély János

Olvasószerkesztő: Pátkai Tivadar

Borítófotó: Horváth Gyula János

Fotók: Lebó Ferenc, Lázár István

Előszó: Borkai Zsolt polgármester

 

Kedves Olvasók,
Tisztelt Bácsaiak!

Egy nemzet csak akkor lehet erős, ha nem felejti el történelmét, hagyományait, őseitől nyert örökségét. Egy nemzet csak akkor tekinthet emelt fővel a jövőbe, ha tisztában van a múltjával, azzal, hogy honnét indult és hová tart. Ha erőt meríthet történelméből. A magyarság 1100 éves múltja, gyökerei, értékei és tradíciói olyan kovászt jelentenek, amely egybegyúr, megacéloz és büszkévé tesz valamennyiünket.
Nemcsak egy nemzetnek, de egy város polgárainak, sőt az azon belüli kisebb közösségeknek is szükségük van arra, hogy patriotizmusuk, saját környezetük múltjához, értékeikhez való ragaszkodásuk megerősödjék. Ehhez szükség van szimbólumokra, jelképekre és emlékművekre is, amelyek megörökítik a helyben élő emberek tetteit, elődeik küzdelmes sorsát, részvételüket a nemzet nagy és sorsfordító összekapaszkodásaiban.
Bácsán a 2005-ben létrehozott Szent Vid emlékhely, valamint a Győrhöz csatolás 40. évfordulóját megörökítő történeti emlékkő ilyen jelképeknek számítanak. Szimbolizálják a közösség ragaszkodását a múltjához, igazodási pontot és örökre ható erkölcsi mércét jelentenek minden bácsai számára, akinek fontos a települése, s környezetét nemcsak a lakóhelyének, de otthonának is tekinti.
Győr polgármestereként magam is büszke vagyok arra, hogy Bácsán élek, hogy itt él a családom, hogy itt nevelem a gyermekeimet. S fontos számomra, hogy ennek a településnek ne csak szép jövője, de felejthetetlen múltja is legyen, amelyhez elengedhetetlenül szükséges ez a kiadvány is. Kérem Önöket, hogy forgassák éppoly szeretettel és a településünkhöz kötődő alázattal, ahogy én tettem, s nyerjenek belőle új és hasznos információkat, hogy a kapocs, amely Bácsához köt bennünket ezáltal is, még szorosabbá váljon.
 

Tisztelettel:
Borkai Zsolt Győr polgármestere

Hátsó borítón: Szent Vid Emlékhely